Ubojnia i hurtownia miesa grzegorz zaborski

Na gruncie Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa budzących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego towaru w jakiekolwiek miejsce kraju. Mięso toż dziwnymi słowy stosowane do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa prezentuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w obiektach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub szukania w otoczeniu naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale najczęściej jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką gamę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten dobrze nie jest powiązany z kolorem, tylko oddaje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmianie mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

ocena zagrożenia wybuchemOcena ryzyka wybuchu a problemy zapewnienia bezpiecznej produkcji w warunkach zagrożenia wybuchem - część 1 | GRUPA WOLFF

Proponowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Ciało jest rzeczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce czerpiące z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w prostej diecie, które stanowi wiele dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.